Nieuwe maatregelen maken Libor minder schadegevoelig

14 Apr 2016

Op 18 maart 2016 heeft ICE Benchmark Administration nieuwe maatregelen aangekondigd[1] voor het vaststellen van de Libor-rente. De Libor-rente is een standaard rente gebaseerd op het bedrag waarvoor banken geld van elkaar lenen; deze rente werkt door in financiële producten die door de consument worden afgenomen en is dus sterk bepalend voor de financiële markten.

In het verleden is de Libor-rente fraudegevoelig gebleken. De rente werd namelijk vastgesteld door een panel van banken die zelf doorgaven tegen welke rente zij dachten geld van elkaar te kunnen lenen. Door met deze getallen te spelen, konden de banken de rente kunstmatig hoog houden, waardoor de consument werd benadeeld.

Vanaf de zomer zullen nieuwe maatregelen worden ingevoerd door de nieuwe toezichthouder ICE. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat er geen fraude meer zal worden gepleegd en houden onder meer in dat bij de berekening van de Libor ook zal worden gekeken naar de rente waartegen banken kunnen lenen uit reserves van grote bedrijven. Bij deze berekening hoeft minder te worden ingeschat, waardoor er ook minder ruimte is voor fraude. Verder wordt de definitie van de Libor-rente vernauwd en wordt er onderzocht of ICE de Libor-rente zelf kan gaan vaststellen, zodat banken alleen de data hoeven aan te voeren.

Dat de strengere maatregelen nodig zijn, blijkt uit de gevolgen van de Libor-fraudezaken. Een tal van banken moet miljardenboetes betalen en de frauderende medewerkers van de banken hebben zelfs celstraffen gekregen. Onder de frauderende bankiers behoorden ook medewerkers van de Rabobank.

 

Voor nadere informatie omtrent dit onderwerp, problemen met uw hypotheek of andere aspecten van financieel recht kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met een adviseur van Hypotheektoets voor meer informatie, zodat u weet waar u aan toe bent. E-mail naar info@hypotheektoets.com of bel 0499 – 748 007

 

[1] ICE Benchmark Administration, ‘Roadmap for ICE Libor – 18th March 2016’, Londen: ICE Benchmark Administration Limited 2016.

Contact

0499-748007

0499-748009

Info@hypotheektoets.com

Heistraat 6a

5691 CA Son en Breugel

Postbus 16

5690 AA Son en Breugel

Start de toets!