Let op met aflossingsvrije hypotheek

4 Apr 2016

De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij gedurende de looptijd geen kapitaal wordt opgebouwd en waarbij niet (verplicht) wordt afgelost. Deze vorm van hypothecair krediet brengt vaak een relatief lage rente met zich mee ten opzichte van andere hypothecaire producten. Echter, er zit een adder onder het gras. Het aflossingsvrije karakter geldt namelijk slechts voor de looptijd van de overeenkomst; meestal dertig jaar. Uit onderzoek[1] van hypothekenbijbel.nl blijkt dat de lening, na afloop van de looptijd, bij de meeste banken direct moet worden terugbetaald. Slechts bij de Rabobank loopt de lening na dertig jaar op dezelfde voorwaarden door, de ING toont zich in bepaalde gevallen bereid om een extra aflossingstermijn van tien jaar te verlenen.

Consumenten die zich niet realiseren dat zij de hypotheek na dertig jaar ineens moeten aflossen lopen het risico om, na eerst dertig jaar lang netjes de maandelijkse rente te hebben betaald, alsnog in betalingsproblemen te verzeilen. Dit met alle gevolgen van dien. Tussentijdse aflossing of het tijdig omzetten van de aflossingsvrije hypotheek in een andere vorm kan een oplossing zijn om zulke problemen te voorkomen. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Verdiep u dan in ieder geval tijdig in de voorwaarden van de overeenkomst en laat u eventueel adviseren over uw positie.

Voldoet uw hypotheek aan de (wettelijke) vereisten? Waarschijnlijk niet! Doe de toets op www.hypotheektoets.nl. Voor nadere informatie omtrent dit onderwerp of andere aspecten van financieel recht kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met een adviseur van Hypotheektoets voor meer informatie, zodat u weet waar u aan toe bent. E-mail naar info@hypotheektoets.com of bel 0499 – 748 007

 

[1] P.M.J. Otten, Komt u in de problemen bij uw aflopende aflossingsvrije hypotheek? Over de kleine lettertjes en hun gevolgen, Hypothekenbijbel.nl: Weert 2015.

Contact

0499-748007

0499-748009

Info@hypotheektoets.com

Heistraat 6a

5691 CA Son en Breugel

Postbus 16

5690 AA Son en Breugel

Start de toets!