Huidige vergunningseisen maken 100% veilige bank niet mogelijk

26 Feb 2016

Uit een gevoel van onrechtvaardigheid over de winstmentaliteit van banken en de crisis waartoe een dergelijk oogmerk heeft geleid, namen Richard van der Linde en Paul Buitink het initiatief om een bank op te richten zonder winstoogmerk. De Depositobank zou geen risico nemen met de betaaltegoeden van haar rekeninghouders door de gelden rechtstreeks door te storten op de rekening van de Europese Centrale Bank. Echter, de oprichting van de Depositobank lijkt nu van de baan. Dit, vanwege het feit dat iedere bank op grond van het verplichte depositogarantiestelsel garant moet staan voor een andere bank als deze failliet gaat.

Een dergelijke verplichting past niet bij het karakter van de Depositobank, omdat een 100% veilige bank niet kan instaan voor de risico’s die zij niet-, maar een andere bank wel neemt. De Depositobank wil juist zorgen voor een cultuuromslag, waarbij de consument geen risico loopt.

De initiatiefnemers van de Depositobank hebben De Nederlandse Bank gevraagd om op de garantieverplichting een uitzondering te maken bij het verlenen van de vergunning; zo’n uitzondering is wettelijk toegestaan. De DNB weigert nu echter om zo’n uitzondering te maken waardoor de initiatiefnemers van de Depositobank hun plannen niet kunnen realiseren.

Voor nadere informatie omtrent dit onderwerp of andere aspecten van financieel recht kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met een adviseur van Hypotheektoets voor meer informatie, zodat u weet waar u aan toe bent. E-mail naar info@hypotheektoets.com of bel 0499 – 748 007

Contact

0499-748007

0499-748009

Info@hypotheektoets.com

Heistraat 6a

5691 CA Son en Breugel

Postbus 16

5690 AA Son en Breugel

Start de toets!