Extra reserveringen door banken voor claims na verstrekken van rentederivaten

6 Mei 2016

In het Financieel Dagblad van vrijdag 6 mei valt te lezen dat banken in het afgelopen jaar ruim een half miljard euro extra gereserveerd hebben. Zo hebben de drie Nederlandse grootbanken, de Rabobank, ING en ABN Amro, in totaal € 514 miljoen extra opzijgelegd om eventuele boetes en claims te kunnen betalen. Dit bedrag is onder meer gereserveerd voor claims van bedrijven aan welke in het verleden mkb-derivaten zijn verstrekt.

 

De extra reserveringen welke de banken hebben gedaan, kunnen worden verklaard doordat er in de loop van dit jaar een pakket van regels voor banken komt waarin vermeld staat hoe zij de relatie moeten afwikkelen met mkb-bedrijven aan welke zij in het verleden rentederivaten hebben verstrekt. De genoemde € 514 miljoen is bovenop de standaard ‘stroppenpot’ welke banken hebben aangelegd om vergoedingen te kunnen betalen voor eerder verstrekte ‘slechte leningen.’

 

Hypotheektoets.com vindt het een verstandige beslissing van de banken om tot extra reservering over te gaan. Dit aangezien uit onder meer de jurisprudentie blijkt dat er zich veel zaken hebben voorgedaan waarin banken over moesten gaan tot het betalen van schadeclaims aan mkb-bedrijven. De banken kregen deze sancties opgelegd omdat zij, ten tijde van het verstrekken van de rentederivaten, de mkb’ers niet voldoende hebben geïnformeerd over de risico’s welke dit product met zich meebrengt.

 

Voor nadere informatie omtrent dit onderwerp, problemen met uw hypotheek of andere aspecten van financieel recht kunt u voor meer informatie  altijd vrijblijvend contact opnemen met een adviseur van Hypotheektoets.com , zodat u weet waar u aan toe bent. E-mail hiervoor naar info@hypotheektoets.com of bel met 0499 – 748 007.

Contact

0499-748007

0499-748009

Info@hypotheektoets.com

Heistraat 6a

5691 CA Son en Breugel

Postbus 16

5690 AA Son en Breugel

Start de toets!