Consument merkt niets van rentevoordeel banken

18 Apr 2016

Bij wijze van economische maatregel is het sinds de crisis voor de banken steeds goedkoper geworden om geld te lenen. Hierdoor is lenen voor de bank nagenoeg gratis. Echter, dit betekent niet dat lenen voor de consument ook voordeliger is, zo blijkt uit een onderzoek van het Financiële Dagblad[1]. Het is zelfs zo dat de rente op roodstaan al jaren rond hetzelfde niveau staat.

 

De consumentenbond verbaast zich over het feit dat de banken de rente ongewijzigd laten, volgens de consumentenbond zouden de banken pas consumentvriendelijk zijn door de rente te verlagen. De banken zelf stellen zich op het standpunt dat de rente voor roodstand niet alleen af kan hangen van een lage debetrente. Volgens de banken moet ook rekening worden gehouden met operationele kosten, het risico dat roodstand niet (op tijd) wordt terugbetaald en het feit dat de consument niet moet worden geprikkeld om rood te staan. PvdA-kamerlid Nijboer verklaart tegenover het FD dat het hem verbaast dat de banken zich verschuilen achter het argument dat zij willen voorkomen dat consumenten door een lage rente worden geprikkeld om rood te staan. Hij merkt op dat de banken er juist voor zorgen dat roodstand duur –en dus schuldenverhogend- is, door de rente ongemoeid te laten.

 

Voor nadere informatie omtrent dit onderwerp, problemen met uw hypotheek of andere aspecten van financieel recht kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met een adviseur van Hypotheektoets voor meer informatie, zodat u weet waar u aan toe bent. E-mail naar info@hypotheektoets.com of bel 0499 – 748 007

[1] W. Keuning, ‘Banken rekenen rentevoordeel niet door aan klanten die rood staan’, Financiële Dagblad 21 maart 2016.

Contact

0499-748007

0499-748009

Info@hypotheektoets.com

Heistraat 6a

5691 CA Son en Breugel

Postbus 16

5690 AA Son en Breugel

Start de toets!