AFM wil verkeerde prikkels vermogensbeheerder beperken

16 Mei 2016

Een vermogensbeheerder moet inzicht geven in huisfonds

Wanneer een vermogensbeheerder huisfondsen aanbiedt waarbij gebruik wordt gemaakt van fondsen van eigen aanbieders, moet de beheerder dit bekend gaan maken aan de consument. Dit heeft de AFM bepaald in de leidraad ‘Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen’.

 

De AFM komt met deze eis, omdat vermogensbeheerders met hun huidige huisfondsen zouden handelen op basis van ‘verkeerde prikkels’. Om de verkeerde prikkels nu tegen te gaan zijn in bovengenoemde leidraad drie uitgangspunten geformuleerd:

1.Het limiteren van de margeprikkel (de margeprikkel treedt op wanneer de bank voor zijn cliënt belegt in een eigen aanbieder die vervolgens weer investeert in een derde. Hierdoor kan de eigen aanbieder een marge verdienen; dit wordt de margeprikkel genoemd);

2.Het limiteren van de volumeprikkel (de volumeprikkel is de verleiding die de vermogensbeheerder heeft om binnen een gemengd fonds zoveel mogelijk te beleggen in de eigen aanbieder in plaats van derden); en

3.Het openbaar maken van het selectie- en de-selectiebeleid (de vermogensbeheerder moet zijn beleggingsbeleid en de manier waarop die wordt toegepast in de portefeuille van zijn cliënten goed communiceren. Dit, om ervoor te zorgen dat de beheerder switcht naar fondsen van derden wanneer zijn eigen aanbieder onvoldoende presteert).

 

Overigens hoeft de vermogensbeheerder niet aan de consument bekend te maken hoeveel er wordt verdient door de belegging in de eigen aanbieder[1], maar hij moet wel transparant zijn over de wijze waarop wordt belegd bij welke aanbieder.

 

Voor nadere informatie omtrent dit onderwerp, problemen met uw hypotheek of andere aspecten van financieel recht kunt u voor meer informatie  altijd vrijblijvend contact opnemen met een adviseur van Hypotheektoets.com , zodat u weet waar u aan toe bent. E-mail hiervoor naar info@hypotheektoets.com of bel met 0499 – 748 007.

 

[1] Autoriteit Financiële Markten, ‘Aandachtspunten voor vermogensbeheerders met een eigen aanbieder van beleggingsfondsen: Leidraad om marktpartijen richting en duidelijkheid te geven’, 2015.

Contact

0499-748007

0499-748009

Info@hypotheektoets.com

Heistraat 6a

5691 CA Son en Breugel

Postbus 16

5690 AA Son en Breugel

Start de toets!